Προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου

Προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου
18 Μαΐου, 2010

Προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου

 για να τους καταβληθούν τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης που περιμένουν από τον περασμένο Νοέμβριο, δίνουν οι κτηνοτρόφοι ενώ την ίδια ώρα οι αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αλλαγές στον κανονισμό της εξισωτικής αποζημίωσης με το σύστημα της ηλικιακής μοριοδότησης, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Πέλλας θα επιδεινώσει την αδιέξοδη οικονομική κατάστασή τους με το εισόδημά τους να συρρικνώνεται καθημερινά, τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και σε άλλους πιστωτές να παραμένουν ανεκπλήρωτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΥ και γραμματέα του κτηνοτροφικού συλλόγου Ν. Πέλλας, Νίκο Χρηστάκη για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 (η οποία δεν έχει ακόμη καταβληθεί) η υπουργός, επικαιροποίησε παλαιότερη απόφαση που προέβλεπε την μοριοδότηση τριών ηλικιακών κατηγοριών: από 18-30 ετών με 200 μόρια, από 31-50 με 100 μόρια και από 50-65 με 50 μόρια. Κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι ναι μεν οι κτηνοτρόφοι από 18-30 ετών θα εισέπρατταν την ίδια ενίσχυση, αλλά από 31-50 ετών μειωμένη κατά τα το ένα τρίτο, οι δε από 50-65 ετών μειωμένη κατά τα δυο τρίτα. Ο κύριος Χρηστάκης δήλωσε στο ''Ράδιο Πέλλα'' ότι η εξισωτική αποζημίωση ήταν ότι απέμεινε στους κτηνοτρόφους. «Το βόδι μας το έχουν πάρει. Τώρα μας ρίχνουν και την τσεκουριά. Αλλάζει και αυτή. Το Υπουργείο αντί να αυξήσει τις άμεσες ενισχύσεις στην αιγοπροβατοτροφία παρατείνοντας την επιβίωση της, δυστυχώς τις μειώνει με αυτούς τους άστοχους χειρισμούς. Συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε αβίαστα ότι οι κτηνοτρόφοι ηλικίας από 31 ετών και άνω θα εισπράξουν περίπου τη μισή προβλεπόμενη ενίσχυση.
Προφανώς η κυρία Υπουργός αγνοεί ότι οι κτηνοτρόφοι ουσιαστικά δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ γιατί δεν εγκαταλείπουν την παραγωγική διαδικασία ούτε στα ογδόντα τους και ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (80%) των κτηνοτρόφων είναι πάνω από 31 χρονών, που σημαίνει ότι θα παίρνουν τη μισή εξισωτική αποζημίωση, όταν τα πάντα, με τα νέα φορομπηχτικά κυβερνητικά μέτρα, από καύσιμα μέχρι φάρμακα αυξάνονται ανελέητα.
Η τροποποίηση του κανονισμού της εξισωτικής αποζημίωσης με το σύστημα της ηλικιακής μοριοδότησης, θα επιδεινώσει την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση των αιγοπροβατοτρόφων που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται καθημερινά, τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και σε άλλους πιστωτές να παραμένουν ανεκπλήρωτες και την περιουσία τους έτοιμη να βγει στο σφυρί». Όπως τονίζουν κάποιοι κτηνοτρόφοι η περίοδος χάριτος λήγει και η κοινωνική συνοχή παρά την όποια κατανόηση για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση φτάνει στο κόκκινο. Η κτηνοτροφία είναι ένας παραγωγικός κλάδος με διαχρονική προσφορά, οι κτηνοτρόφοι μας δεν έφταιξαν ποτέ για την οικονομική κατάντια της χώρας και δεν θα ανεχθούν να σηκώσουν βάρη που δεν τους αναλογούν και δεν μπορούν να το πράξουν.
Η θέσπιση ηλικιακών κριτηρίων στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές αποτελεί την σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει από οργή και αγανάκτηση.
Τα χρήματα των εξισωτικών αποζημιώσεων δίνονται για την στήριξη των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σαν αντιστάθμισμα των απωλειών του εισοδήματος από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής που έχουν. Ωθούν με αυτά τα νέα μέτρα τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν γρηγορότερα το επάγγελμα τους, αφού η ήδη δραματική μείωση του εισοδήματος τους μεγαλώνει πιο πολύ, από το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενώ δεν έχουν λάβει ακόμη τις ενισχύσεις του 2009.
Η ΠΑΣΥ καλεί τους κτηνοτρόφους να αντιπαλέψουν αγωνιστικά τόσο το μέτρο της μοριοδότησης σύμφωνα με την ηλικία των εξισωτικών αποζημιώσεων, όσο και συνολικά τις αντικτηνοτροφικές, αντιλαϊκές αποφάσεις και πολιτικές Κυβέρνησης και Ε.Ε. Τα αιτήματα διεκδίκησης μεταξύ άλλων είναι:

·Ανάκληση των μέτρων μοριοποίησης στην εξισωτική αποζημίωση που ωθεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στη φτώχεια και ανεργία.

·Να δοθούν άμεσα στους δικαιούχους, οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης του 2009 και σε ορισμένες περιοχές και του 2008 .

·Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

·Μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις ανεξάρτητα αν είναι συμβατές ή όχι με την κοινοτική νομοθεσία.

·Ρύθμιση των χρεών με διαγραφή κάθε μορφής τοκογλυφίας των τραπεζών και επιδότηση των ζωοτροφών.

·Όχι στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της κυβέρνησης που εξυπηρετεί μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες πετώντας από την παραγωγή φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

·Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, των ποιοτικών παρακρατήσεων και της διαφοροποίησης, με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση των επιτοκίων. Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ποτίστρες κ.ά.

·Νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων και οριοθέτηση βοσκότοπων.

·Ενισχυμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δίπλα στον κτηνοτρόφο με φτηνά και αξιόπιστα φάρμακα και να σταματήσει το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στους ιδιώτες.

·Θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών.

·Άμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Διέξοδος και προοπτική υπάρχει. Βρίσκεται στην συνένωση των κτηνοτρόφων στον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα στηρίζεται πολύμορφα από κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες και κρατικό εμπόριο, σε όλη την διαδικασία από την παραγωγή, τη μεταποίηση μέχρι και τη διακίνηση, με κεντρικό σχεδιασμό, σε όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Μόνο έτσι ο λαός πράγματι θα είναι στην εξουσία, για να εφαρμόσει λαϊκή οικονομία και να απολαμβάνουν αγρότες, εργατοϋπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες τον πλούτο που με κόπο και ιδρώτα παράγουν και σήμερα τους τον κλέβουν. Χριστίνα Κωστογλίδου Παπαδοπούλου

Σχόλια