«Η νέα ΚΑΠ, η αντικτηνοτροφική πολιτική και τα καρτέλ εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους» δηλώνουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ

«Η νέα ΚΑΠ, η αντικτηνοτροφική πολιτική και τα καρτέλ εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους» δηλώνουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ
14 Οκτωβρίου, 2008

«Η νέα ΚΑΠ, η αντικτηνοτροφική πολιτική και τα καρτέλ εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους» δηλώνουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ

«Τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης για μας και τις οικογένειές μας, που αναδείχθηκαν και με τις
κινητοποιήσεις στην αρχή της χρονιάς, όλο και διογκώνονται. Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα & το κρέας, που δεν είναι παρά μόνο η κορυφή στο παγόβουνο της αντικτηνοτροφικής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και τους Κυβερνώντες μέχρι σήμερα, τη ζήσαμε δυστυχώς και φέτος, παρά τα “παχιά λόγια” στο διάστημα των τελευ-
ταίων πανελλαδικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας.
Τα ξεκάθαρα διατυπωμένα αιτήματά μας, είναι η λύση για την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, της ίδιας της κτηνοτροφίας στη χώρα μας σε όφελος και των καταναλωτών, με τον εφοδιασμό
τους με φτηνά και προπαντός υγιεινά ζωικά προϊόντα.
Ο αγώνας μας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος, αν δε θέλουμε να οδηγηθούμε στον αφανισμό» τονίζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Πέλλας. Ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου, Ιορδάνης Πετρίδης, μας μίλησε για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των προσπαθειών των κτηνοτρόφων, τόσο στο επίπεδο του Νομού, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Μήνυμα αντίστασης στο «καρτέλ» γαλακτοβιομηχάνων - κυβέρνησης - ΕΕ, που επιτίθεται, στο εισόδημά τους, για να τους οδηγήσει σε αναγκαστική φυγή από το επάγγελμα και να τους μετατρέψει σε φτηνούς εργάτες των μεγάλων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, έστειλαν και πάλι οι κτηνοτρόφοι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τη μεγάλη συμμετοχή από όλους τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας και από την Ημαθία. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, και θέλοντας να περάσουν το μήνυμα της ‘’ήρεμης’’-προς το παρόν- διεκδίκησης, μοίρασαν γάλα και γιαούρτι σε δεκάδες διερχόμενους. Θα ακολουθήσει δεύτερη διαμαρτυρία στην ίδια πόλη στα τέλη του μήνα και ο αγώνας των κτηνοτρόφων θα κορυφωθεί με την συγκέντρωση στην Αθήνα, όπου θα γίνει συγκέντρωση το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Με την παρέμβασή τους στις κινητοποιήσεις, οι εκπρόσωποι του γεωργοκτηνοτροφικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, «πέρασαν» το μήνυμα ότι αυτές οι κινητοποιήσεις δεν σημαίνουν μια απλή διαμαρτυρία για την τιμή του γάλακτος, αλλά την απαρχή νέων αγώνων. Διεκδικούν αύξηση της τιμής του γάλακτος πάνω από τα περσινά επίπεδα, μείωση του κόστους παραγωγής και έλεγχο των εισαγωγών. Όμως, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ - αν η πάλη των κτηνοτρόφων μείνει σ' αυτά τα αιτήματα και δε θέσει τις διεκδικήσεις κατά της νέας ΚΑΠ του ΠΟΕ και της αντιαγροτικής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ, τότε ο αγώνας δε θα έχει προοπτική και θα εκφυλιστεί.
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν, σύμφωνα με τον κύριο Πετρίδη, εκτός από την οικονομική ενίσχυση των 50 ευρώ, αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, που παραμένει στάσιμη τα τελευταία δύο χρόνια, παρότι υπάρχει ζήτηση στα προϊόντα τους και αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υφίστανται λόγω ξηρασίας.
«Η φετινή ξηρασία αύξησε τα έξοδα παραγωγής κατά 20% ενώ τα καρτέλ συνεχίζουν να λειτουργούν, διαφορετικά δεν εξηγείται πώς, αφού έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα στις αποθήκες των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και η ζήτηση είναι αυξημένη, η τιμή του γάλακτος παραμένει χαμηλή. Αυτή τη φορά οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Ο κ. Κοντός μάς υποσχέθηκε ότι θα δοθούν οι επιδοτήσεις 5.000 ευρώ για κάθε κτηνοτρόφο μέσα στο Σεπτέμβριο ως οικονομική ενίσχυση. Δυστυχώς δεν έχουμε δει ούτε ένα ευρώ» τονίζει ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ιορδάνης Πετρίδης. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, τώρα που είναι σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές και θα μπορούσαν να ‘’κάνουν αποθήκη’’ με συνέπεια όταν προμηθεύονται μικρές ποσότητες να στοιχίζουν ακριβότερα.
Η σημερινή τιμή πώλησης του αγελαδινού γάλακτος είναι 35-40 λεπτά και ζητούν να ανέλθει τουλάχιστον στα 55-60 λεπτά, του κατσικίσιου από 50-55 λεπτά σε 85-90 λεπτά και του πρόβειου από 85-90 λεπτά σε 1,23-1,30.
Οι τιμές παραμένουν χαμηλές για τον παραγωγό και πολύ υψηλές για τον καταναλωτή. Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων σύμφωνα με το ψήφισμα που μοίρασαν στη Θεσσαλονίκη είναι : 1. Οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. 2. Αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, για λόγους ξηρασίας. 3. Μείωση της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή με αυξήσεις των τιμών του γάλακτος στο 1,30 για το πρόβειο, 0,90 για το κατσικίσιο και 0,60 για το αγελαδινό. 4. Την επιδότηση των ζωοτροφών. 5. Αυξήσεις των τιμών του κρέατος με μέση τιμή τα 7 ευρώ. 6. Κατάργηση του φόρου τέλους ακίνητης περιουσίας στις σταβλικές εγκαταστάσεις. 7. Άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σχόλια