«Διαδικασίες εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών στην Ρώσικη Ομοσπονδία»

«Διαδικασίες εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών στην Ρώσικη Ομοσπονδία»
13 Μαΐου, 2009

«Διαδικασίες εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών στην Ρώσικη Ομοσπονδία»

Στην ενημέρωση αλλά και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των μελών του συστήματος εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία, που δραστηριοποιούνται στο νομό Πέλλας στοχεύει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Συγκεκριμένα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νομαρχία, με θέμα: «Διαδικασίες εξαγωγής νωπών οπωροκηπευτικών στην Ρώσικη Ομοσπονδία» από τις Διευθύνσεις Γεωργίας Έδεσσας και Γιαννιτσών τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις αντίστοιχες εξαγωγές την περασμένη περίοδο λόγω των διασφαλίσεων ποιότητας και ελέγχου φυτοφαρμάκων που απαιτούσαν οι εισαγωγείς στη Ρωσία και στις οποίες δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στο χρόνο που έπρεπε.
'Άλλωστε έχει δηλωθεί από τους πλέον αρμόδιους, ότι πολλές επιχειρήσεις και Ομάδες παραγωγών έφτασαν ένα βήμα πριν την καταστροφή λόγω των παραπάνω οδηγιών και διαδικασιών και μια επανάληψη αυτής της εικόνας θα οδηγούσε σε πλήρη απαξίωση των ελληνικών προϊόντων με παράλληλη απόσυρσή τους από τις τελευταίες ευρωπαϊκές αγορές που διατίθενται".
Ο Νομάρχης Πέλλας, Μιχάλης Καραμάνης μας μίλησε για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. «Ανακοινώσαμε τον τρόπο που θα γίνονται οι εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία. Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν, αλλά δεν πρέπει να ρίξουμε εκεί το κύριο βάρος, γιατί οι εξαγωγές του νομού στη Ρωσία είναι το 28% από αυτά που εξάγουμε».
Θετικό ήταν ότι μπήκαν και τα ιδιωτικά εργαστήρια, είπε ο νομάρχης. Δεν λείπουν όμως και προβλήματα, διότι αν σε κάποια ψυγεία υπάρχουν προϊόντα από 20 παραγωγούς, είναι δύσκολο να γίνει πιστοποίηση και για τους 20. Αυτό είναι θέμα των εξαγωγέων και των ομάδων παραγωγών.
Τα στοιχεία από …πτώση
«Σίγουρα υπάρχει μείωση των εξαγωγών, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο με την κρίση που υπάρχει. Το λυπηρό είναι να μην υπάρχει αύξηση εισαγωγών και δημιουργείται πρόβλημα με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Οι Ρώσοι ζητούν περισσότερα πράγματα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. σε ότι αφορά την ιχνηλασιμότητα των αγροτικών προϊόντων» τόνισε ο κύριος Καραμάνης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι φορείς εξαγωγέων του νομού Πέλλας, οι ομάδες παραγωγών και ιδιώτες γεωπόνοι γιατί πέρυσι βρέθηκαν τουλάχιστον οκτώ φορτία από το νόμο που επεστράφησαν πίσω.
Εντωμεταξύ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η εξαγωγή θερινών φρούτων (20 – 25/5) και συγκεκριμένα κερασιών, βερίκοκων, ροδάκινων και νεκταρινιών, οι εκτιμήσεις της Europech κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή κατά 30%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές μέχρι την εβδομάδα 2 – 8/5/2009, έχουν ως εξής:
• Μανταρίνια 20.625 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 25.107 τόνων
• Πορτοκάλια 189.567 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 196.818 τόνων
• Λεμόνια 333 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 1.102 τόνων
• Γρέιπ Φρουτ 290 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 720 τόνων
• Ακτινίδια 37.981 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 26.429 τόνων
• Αγγούρια 16.958 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 21.410 τόνων
• Μήλα 6.881 τόνοι έναντι αντίστοιχων περυσινών 16.830 τόνων
«Όλοι θέλουν να έχουν και το δικό τους μαγαζάκι» απαντά ο Νομάρχης σε αυτούς που είναι αντίθετοι στη δημιουργία μιας αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών
Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Άρνισσας, που η προσπάθεια δημιουργίας μια μόνο αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών φρουτολαχανικών, βρίσκει αντίθετους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς του Δήμου Βεγορίτιδας, οι οποίοι καταθέτουν και σοβαρά επιχειρήματα ο νομάρχης δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε ετοιμάσει ένα καταστατικό για την ίδρυση ενός φορέα, ο οποίος θα εξυπηρετούσε σαφώς καλύτερα τις ομάδες παραγωγών, αλλά όταν τους κάλεσαν να υπογράψουν δεν εμφανίστηκε κανείς. «Άρα όλοι θέλουν να έχουν και το δικό τους μαγαζάκι».
Για το σπαράγγι μας είπε ότι οι παραγωγοί τα άφησαν στα κτήματα και δεν τα μάζεψαν καν, με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις εξαγωγές.
Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει προώθηση, μέσω διαφήμισης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αγρότες να προσπαθήσουν να παράγουν προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα και επώνυμα.
Επίσης, ο Νομάρχης μας είπε για την τελική έγκριση χρηματοδότησης του έργου «Κέντρο Διαπίστευσης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων», που πήρε η νομαρχία από το Υπουργείο Οικονομίας . Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στο 1.236.562 ευρώ. Το έργο συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις Ευρωπαϊκές Καινοτομίες για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας και του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων του Νομού Πέλλας. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Σκύδρας, Γεώργιο Χοϊδη.
Η ίδρυση του Κέντρου προβλέπεται σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Σκύδρας, ο οποίος θα ανακατασκευαστεί, ώστε να δημιουργηθούν δύο εργαστήρια χημείου, όπου θα διεξάγονται ποιοτικοί έλεγχοι για τη διαπίστευση των αγροτικών προϊόντων και αίθουσες σεμιναρίων ενώ το σημαντικότερο μέρος του έργου είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auction) με σκοπό την απρόσκοπτη προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον, γίνονται επαφές με τις νομαρχίες των δύο νομών-Πέλλας και Ημαθίας- για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο βουλευτής, Ιορδάνης Τζαμτζής συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, στον οποίο έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών νωπών φρούτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Τζαμτζής τόνισε στον Υπουργό ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι αγοραστές από την Ανατολική Ευρώπη δεν μπορούν πλέον να παρέχουν εγγυητικές επιστολές, αλλά ούτε και να ανταποκριθούν στις βασικές τους οικονομικές– εμπορικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία οξύτατων προβλημάτων στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς.
Η βλάβη, όχι μόνο για την τοπική αγροτική, αλλά και για την εθνική μας οικονομία θα είναι σημαντική, και ο κ. Τζαμτζής πρότεινε την ενεργοποίηση του ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διακίνηση του συνόλου της ποσότητας του επιτραπέζιου ροδάκινου και των κερασιών.
Επιπλέον, και επισήμως, η Ρωσία διαπίστευσε 6 ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη όσον αφορά τις εξαγωγές των οπωροκηπευτικών προς την απαιτητική ρωσική αγορά και μια νίκη του ελληνικού διπλωματικού σώματος, καθώς μέσα από το Συμβούλιο Εξαγωγών και με τις πιέσεις τόσο των παραγωγών όσο και των εξαγωγικών φορέων προς το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία, κατόρθωσε να συνεννοηθεί με τους Ρώσους, οι οποίοι επιτέλους αναγνώρισαν τα έξι επιπλέον ιδιωτικά εργαστήρια για τις φυτοϋγειονομικές αναλύσεις.
Για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα ο Νομάρχης Ημαθίας, Κώστας Καραπαναγιωτίδης δήλωσε: «Είναι θετική εξέλιξη ότι πιστοποιήθηκαν τα έξι αυτά ιδιωτικά εργαστήρια και μια προσωπική δικαίωση και για μένα. Θυμάστε ότι είχα δηλώσει ότι η υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων δεν θα αποτελέσει λόγο για να μην γίνουν οι εξαγωγές στη Ρωσία και τώρα επαληθεύτηκα. Θέλω να επισημάνω την βοήθεια των Ημαθιωτών Βουλευτών, αλλά και του κ. Τζαμτζή από την Πέλλα. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας θα προχωρήσει και φέτος σε νέα μεγάλη καμπάνια με σποτ σε ραδιόφωνα, καταχωρήσεις σε εφημερίδες, αλλά και απευθείας ενημέρωση στους αγρότες από γεωπόνους, για το μείζον θέμα της υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων. Οι Ρώσοι είναι αυστηροί και αυτό φάνηκε πρόσφατα και με τα ελληνικά μήλα».
Ένα παράδειγμα ότι η Ημαθία δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα και όπως δήλωσε ο κύριος Καραπαναγιωτίδης συνεχίζεται η προώθηση με καταιγίδα διαφημίσεων και ενημερώσεων.

Χριστίνα Κωστογλίδου Παπαδοπούλου

Σχόλια