Έρχεται η καλλιέργεια της στέβια

Έρχεται η καλλιέργεια της στέβια
16 Αυγούστου, 2011

Έρχεται η καλλιέργεια της στέβια

Ποιος περίμενε ότι ένα μικρό βότανο από την Παραγουάη, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ως γλυκαντικό από τις φυλές Ινδιάνων της περιοχής θα είχε μια τόσο μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο που φτάσει να χαρακτηρίζεται σήμερα ως το φυτό θαύμα της χιλιετίας; Εντός του έτους, τα φυσικά παράγωγα γλυκαντικά του φυτού αναμένεται να πάρουν έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Η Κομισιόν έθεσε ως όριο μια «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» στα 4 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, αν και δεν έχει σημειωθεί μέχρι τώρα καμιά απολύτως παρενέργεια από τη χρήση στέβιας. Μάλιστα, εκτός του ότι δεν έχει παρενέργειες το φυτό έχει και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, καθώς έχει αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ουσίες του φυτού λέγονται γλυκοζίτες της στεβιόλης. Οι ουσίες αυτές, 40 με 300 φορές πιο γλυκές από τη σουκρόζη (τη ζάχαρη), δεν έχουν θερμίδες ούτε προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης. Αναμένεται ότι αυτή η έγκριση θα βοηθήσει εξαιρετικά στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Σχόλια