Τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού – Τι αλλάζει στο νόμο για το fast track

Τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού – Τι αλλάζει στο νόμο για το fast track
20 Απριλίου, 2016

Τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού – Τι αλλάζει στο νόμο για το fast track

Αλλαγές στη δομή των επενδυτικών ενισχύσεων με έμφαση στην καινοτομία, στην απασχόληση και στην εξωστρέφεια φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αναμένει πράσινο φως από τους θεσμούς για να κατατεθεί στη Βουλή. 

Μάλιστα ο νέος αναπτυξιακός αναμένεται να περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίς, 12ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ και ειδική επενδυτική μέριμνα για τα 9 νησιά που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Την ίδια ώρα ο νέος επενδυτικός νόμος θα έχει και αλλαγή των ποσοτικών και των ποιοτικών κριτηρίων, βάσει των οποίων μια επένδυση χαρακτηρίζεται στρατηγική και υπάγεται στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, γνωστό ως fast track. Και αυτό διότι, όπως έχει διαπιστωθεί έως τώρα, οι ευνοϊκές διατάξεις του fast track αξιοποιούνται μόνο από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και δευτερευόντως στην ενέργεια, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το θεσμικό πλαίσιο να καταστεί ελκυστικό και για επενδύσεις σε άλλους κλάδους.

Μέσω του νέου νόμου εκτιμάται ότι θα διοχετευτούν στην αγορά για τη στήριξη των επιχειρήσεων 4,8 δισ ευρώ εντός της επόμενης τετραετίας. Χαρακτηριστική καινοτομία του είναι ότι εταιρείες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξη του σε αυτόν, ενώ θα προβλέπει ότι δεν είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων, που θα μπορεί να καλυφθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

1. Τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις.

2. Ενισχύονται ειδικές κατηγορίες: εξωστρέφεια, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, κλάδοι (ΤΠΕ - αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), Ειδικές Περιοχές (Μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), ΒΕΠΕ Βιομηχανικές Περιοχές/ Ζώνες Καινοτομίας..., υψηλή προστιθέμενη αξία Δίνονται κεφαλαιακές ενισχύσεις.

3. Προσφέρονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Funds), εγγυήσεις δανείων, κεφαλαιακές συμμετοχές

4. Παρέχεται ενίσχυση πρωτίστως με φοροαπαλλαγές, καθώς μέσω αυτών ενισχύεται πλέον και κυρίως η απόδοση και όχι όπως κυρίως ίσχυε μέχρι σήμερα, η ύπαρξη δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος.

5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών με ταυτόχρονη εξασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις, αυτές θα μπορούν να δίδονται για:

- Μηχανολογικό εξοπλισμό

- Γενική επιχειρηματικότητα

- Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα.

- Συνέργειες και δικτυώσεις (clusters)

- Ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς – Ταμεία συμμετοχών – Μόχλευση

Επιστρέφονται: κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων.

- Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια – Αλυσίδες αξίας – Περιφερειακά ή διαπεριφερειακά, τοπικά

- Επενδύσεις μείζονος σημασίας άνω των 20 εκατ. ευρώ

Σχόλια