Συναγερμός: Γέμισαν οι ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι

Συναγερμός: Γέμισαν οι ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι
8 Νοεμβρίου, 2021

Συναγερμός: Γέμισαν οι ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων, οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι

Σοκ προκαλούν τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μεγάλη είναι η πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ από την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, οι νοσηλείες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ περισσότερες είναι και οι πληρότητες των ΜΕΘ.

Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, όπως σημειώνει στο iefimerida.gr ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Δημήτρης Τσαλικάκης, καθώς στην περιοχή παραμένει υψηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων.

Σήμερα, 8 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες φτάνει τους 479. Απ’ αυτούς οι 356, ποσοστό 74,3%, είναι ανεμβολίαστοι. Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ο αριθμός τους ανέρχεται στους 68. Απ’ αυτούς το συντριπτικό ποσοστό 89,7% (61 άτομα) είναι ανεμβολίαστο και μόλις 6 έχουν κάνει τον εμβόλιο. Παράλληλα, οι θάνατοι συμπολιτών μας από τις 12/9 έως και χθες 7/11 ανέρχονταν στους 499, εκ των οποίων οι 437 (87,6%) ήταν ανεμβολίαστοι και 62 εμβολιασμένοι.

Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα
«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση και είναι αυτοί που στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδος», αναφέρει ο κ. Τσαλικάκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ιδιαίτερα πιεστική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εφημερίες δέχονται πλήθος ασθενών με ύποπτη συμπτωματολογία, με αρκετούς να χρειάζονται νοσηλεία.

«Στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως και στη Δράμα και στο Κιλκίς, οι προσελεύσεις και οι νοσηλείες είναι αυξημένες. Μόλις χθες οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Περιφέρειας ήταν 392 και σήμερα είναι 479. Πρόκειται για σημαντική αύξηση μέσα σε ένα 24ωρο», τονίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ.

Χειρότερος ο φετινός Οκτώβριος από τον περυσινό
Τα στοιχεία από την 4η ΥΠΕ αποκαλύπτουν αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον περσινό, καθώς και διπλασιασμό του αριθμού των νοσηλευομένων συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2020. Σε όλη την υγειονομική περιφέρεια και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2021, 944.000 άτομα παρέμεναν ανεμβολίαστα παρά τις εκκλήσεις των ειδικών και της κυβέρνησης.

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ εξηγεί ότι όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς το ΕΣΥ δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες. «Καλώ όλους τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό και να απευθύνονται στον γιατρό τους με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι και ευπαθείς ομάδες», καταλήγει.

Γέμισαν όλες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη - Οκτώ παιδιά και τρεις έγκυες στο Ιπποκράτειο
Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο δυσοίωνα είναι τα δεδομένα που έρχονται από το «μέτωπο» των κλινικών κορωνοϊού των νοσοκομείων.

Αναφερόμενος στην έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει σε ενημέρωσή του ότι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης οι εικόνες θυμίζουν τον περασμένο χειμώνα. «Εισήχθησαν 60 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Το νοσοκομείο νοσηλεύει πάνω από 150 περιστατικά κορωνοϊού. Επίσης νοσηλεύονται 8 παιδάκια, εκ των οποίων τρία εισήχθησαν χθες, και τρεις έγκυες γυναίκες», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗN τα σημερινά στοιχεία για τα νοσοκομεία είναι τα εξής:

*Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ, 4 διασωληνωμένοι ασθενέις στα χειρουργεία, σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
*ΑΧΕΠΑ: Γεμάτες 15 κλίνες ΜΕΘ, 3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές.
*Παπαγεωργίου: Γεμάτες 25 κλίνες ΜΕΘ, 5 διασωληνωμένοι προσωρινά σε ΜΑΦ, σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
*Παπανικολάου: Γεμάτες οι 30 κλίνες ΜΕΘ, πολλαπλάσιες οι ανάγκες.

«Πάνω από 25 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές του ΑΧΕΠΑ με υποστήριξη από μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου High Flow, σε σοβαρή κατάσταση. Κάποιοι εξ αυτών θα διασωληνωθούν. Νοσηλεύονται ηλικιωμένοι ασθενείς που χρήζουν ατομικής περιποίησης. Οι λιγοστοί νοσηλευτές έχουν γίνει λάστιχο» προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: Γέμισε με ράντζα η Αττική
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, γεμάτα ράντζα είναι τα εφημερεύοντα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

«Λόγω άρσης των περιορισμών γεμίζουν με έκτακτα περιστατικά άλλων παθήσεων. Δεν διαθέτουν κλίνες για τη νοσηλεία τους καθότι δεσμεύονται για περιστατικά κορωνοϊού» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Πρωταθλητής» στα ράντζα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι το νοσοκομείο «Αττικόν», στο οποίο καταγράφονται 100 ράντζα μετά από κάθε εφημερία.

Πηγή:iefimerida.gr

Σχόλια