Σεξουαλική παρενόχληση στο 70% των αθλητριών

Σεξουαλική παρενόχληση στο 70% των αθλητριών
30 Μαΐου, 2008

Σεξουαλική παρενόχληση στο 70% των αθλητριών

Το 70% των ελληνίδων αθλητριών και των φοιτητριών των τμημάτων Φυσικής Αγωγής βιώνουν εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Σ. Χρόνη, λέκτορας στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο μετέχουν τρεις χώρες, η Νορβηγία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να καταγραφούν οι εμπειρίες και οι συνέπειες έπειτα από βιώματα σεξουαλικής παρενόχλησης, γιατί, όπως τονίζει η κ. Χρόνη, όταν κάποιος έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, πρέπει κάπως να την αντιμετωπίσει.
Από την Ελλάδα καταγράφηκε ένα δείγμα 308 ατόμων, φοιτητριών, αθλητριών με υψηλό αγωνιστικό επίπεδο αλλά και αθλητριών με χαμηλότερες επιδόσεις, οι οποίες προπονούνται και παίρνουν μέρος σε αγώνες συστηματικά, όπως και απλές αθλούμενες. Υπάρχουν αντίστοιχα δείγματα και από την Τσεχία και τη Νορβηγία από φοιτήτριες τμημάτων Φυσικής Αγωγής.
“Η καταγραφή έχει δείξει ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά γυναικών που έχουν βιώσει κάποιες συμπεριφορές οι οποίες είναι στο πλαίσιο της σεξουαλικής παρενόχλησης”, εξηγεί η κ. Χρόνη.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ζήτησαν να πληροφορηθούν αν έχουν εμπειρίες από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η καταγραφή των απαντήσεων έδειξε ότι και στην Τσεχία και στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι άνω του 70%. Τα ποσοστά στη Νορβηγία είναι χαμηλότερα, γύρω στο 36%, καθώς η σκανδιναβική χώρα έχει νόμους για θέματα φύλου και ισότητας από το 1978, όπως και νόμο για τη σεξουαλική παρενόχληση από τη δεκαετία του ’80, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά. Οι “οχλήσεις” αυτές προέρχονται από προπονητές, συναθλητές, προπονήτριες ή συναθλήτριες, από άτομα που είναι στο διδακτικό προσωπικό ή στη διοίκηση των ομάδων στις οποίες αθλούνται, οπότε υπάρχουν περιπτώσεις που αθλήτριες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό. “Συνήθως αλλάζουν το πρόγραμμα προπόνησης, για να μπορέσουν να αποφύγουν αυτές τις δυσκολίες”, δηλώνει η κ. Χρόνη. Οι επιστήμονες προτείνουν την υλοποίηση έρευνας και την ανάπτυξη πολιτικών σχετικά με την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και οδηγίες οι οποίες θα εφαρμόζονται. Παράλληλα να υπάρχει παρακολούθηση και αξιολόγηση για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα. “Στη χώρα μας δεν υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς των προπονητών σε αντίθεση με άλλες”, παρατηρεί η κ. Χρόνη.
Ακόμη ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται ένα κοινωνικό φαινόμενο ταμπού. “Υπάρχει, αλλά δεν το λέμε. Εφόσον δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη διαδικασία για τον τρόπο αντιμετώπισης, πάρα πολύς κόσμος απλά το δέχεται”, συμπληρώνει η κ. Χρόνη.

Σχόλια