Πλεονεκτήματα ελαιολάδου

Πλεονεκτήματα ελαιολάδου
21 Μαΐου, 2008

Πλεονεκτήματα ελαιολάδου

Μια καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από τη χρήση των διαφορετικών τύπων λαδιού επιχειρούν Τα Νέα της Τετάρτης. «Το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα σπορέλαια είναι πολύτιμα και υγιεινά. Ωστόσο, το ελαιόλαδο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων καθώς περιέχει πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από βλάβες στα αγγεία). Επίσης είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό στο τηγάνισμα (υψηλές θερμοκρασίες) σε σύγκριση με τα άλλα σπορέλαια» λέει ο καθηγητής Το μειονέκτημα όμως του ελαιολάδου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πως μετά το πρώτο τηγάνισμα χάνει τα πολύτιμα συστατικά του. Τα προβλήματα για τους καταναλωτές αρχίζουν όταν τα λάδια χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε σε 63 εστιατόρια, ένα στα τέσσερα καταστήματα που ελέγχθηκαν χρησιμοποιούσε λάδι που μετά το τηγάνισμα ήταν υποβαθμισμένο. Τέτοιο λάδι είναι το φοινικέλαιο: «Θεωρείται μια από τις χειρότερες επιλογές για τηγάνισμα. Κι αυτό επειδή η θερμική του επεξεργασία- το τηγάνισμα- παράγει τρανς λιπαρά». To σογιέλαιο είναι επίσης διαδεδομένο στο τηγάνισμα και είναι φθηνότερο σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, ωστόσο, οξειδώνεται πολύ γρήγορα. Πλούσιο σε Ω3 και αρωματικό είναι και το σησαμέλαιο, ωστόσο, δεν είναι διαδεδομένο στη μαγειρική και δεν συναντάται παντού στην αγορά. Καθησυχαστικοί για την υπόθεση με το νοθευμένο ηλιέλαιο εμφανίζονται οι επιστήμονες, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (Εuropean Food Safety Αuthority- ΕFSΑ) ότι το είδος του ορυκτέλαιου που περιέχεται στο λάδι είναι χαμηλής τοξικότητας. Το «ένοχο» ηλιέλαιο, σύμφωνα με την ΕFSΑ, περιείχε υψηλού ιξώδους, χαμηλής τοξικότητας ορυκτέλαιο, δηλαδή το λιγότερο... κακό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ευρωπαϊκής αρχής, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σχόλια