Επιστροφή στα σχολεία χωρίς τεστ και μάσκες

Επιστροφή στα σχολεία χωρίς τεστ και μάσκες
31 Αυγούστου, 2022

Επιστροφή στα σχολεία χωρίς τεστ και μάσκες

Πλήρη απελευθέρωση των μαθητών από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και διενέργειας self test εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της συνυπολόγισαν τα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφονται στις τακτικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αλλά και το προτεινόμενο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρωτόκολλο. Το εν λόγω πρωτόκολλο περιλαμβάνει χαλάρωση των μέτρων, που ίσχυσαν το μεγαλύτερο μέρος της περυσινής σχολικής χρονιάς, αλλά και συστάσεις προς τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τα παιδιά τους, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Οταν εμφανίζονται συμπτώματα, προτείνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ. Εφόσον ο μαθητής έχει επιμολυνθεί, προτείνεται η πενθήμερη απομόνωσή του στο σπίτι, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Μετά την πάροδο του 5ημέρου και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το 5ήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο άνευ αντιπυρετικού, η απομόνωση τελειώνει.

Οπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή KN95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες μετά το πέρας της απομόνωσης. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η αναγκαιότητα τήρησης της υγιεινής των χεριών, όπως και του αερισμού των αιθουσών. «Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Φιλοσοφία της επιτροπής είναι η απομάκρυνση από τα οριζόντια μέτρα και η κατά το μάλλον ή ήττον επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς η πανδημία ακολουθεί σταθερά πτωτική τάση και η επικινδυνότητα για τις νεαρές ηλικίες είναι μικρή. Επισημαίνεται ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπήρξε ομοφωνία, αφού κανένα μέλος δεν διατύπωσε αντιρρήσεις. Μπορεί τα νέα δεδομένα να έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους μαθητές, δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που εκφράζουν τον προβληματισμό τους ιδιαίτερα για τη χειμερινή περίοδο, όπου κατά κανόνα βρίσκονται σε έξαρση εξίσου ιώσεις και γρίπη. Αναμφισβήτητα, ωστόσο, η άρση των μέτρων θα επαναφέρει τη χαμένη ανεμελιά της σχολικής ζωής.

Αλλαγές από Σεπτέμβριο και στον τρόπο νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, προανήγγειλε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Οπως δήλωσε, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορωνοϊό, για να μειωθεί μια πιθανή πίεση στο ΕΣΥ. Πρόκειται, ακόμη, να μπει τέλος στο μοντέλο των δημόσιων κλινικών COVID. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων από το φθινόπωρο και προωθούνται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

50.579 κρούσματα, 202 θάνατοι, 117 διασωληνωμένοι ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 22-28 Αυγούστου.

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει καταργηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, όχι όμως και στην Ιαπωνία ή στην Κορέα, όπου οι μάσκες διατηρούνται στις τάξεις. Στις χώρες αυτές η χρήση μάσκας έχει εμπεδωθεί τόσο πολύ ώστε το καλοκαίρι, με τον καύσωνα, κάποιοι καθηγητές δυσκολεύονταν να πείσουν μαθητές να βγάλουν τις μάσκες στη γυμναστική. Στη Γερμανία οι μάσκες θα επιστρέφουν στις τάξεις μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει κλείσιμο σχολείων. Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας, Μπετίνα Σταρκ Βίντσιγκερ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται σύστημα που να αξιολογεί την ποιότητα του αέρα στις σχολικές τάξεις. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει από πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό τάξεων με μηχανήματα καθαρισμού αέρα, ενώ μέτρα για την ποιότητα του αέρα στις τάξεις λαμβάνουν και οι Αρχές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού CDC, σχεδόν τέσσερα στα δέκα δημόσια σχολεία στις ΗΠΑ αναβάθμισαν τις προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις κλιματισμού – εξαερισμού, ενώ τρία στα δέκα προμηθεύτηκαν φορητούς καθαριστές αέρα με φίλτρα ΗΕΡΑ. Στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές ενθαρρύνουν τα σχολεία να τηρούν τα πρωτόκολλα αερισμού και να μετρούν συστηματικά την ποιότητα του αέρα στις τάξεις. Οι λοιπές οδηγίες για απολύμανση επιφανειών, πλύσιμο χεριών και μάσκες σε περίπτωση συμπτωμάτων διατηρούνται.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια