Αλλαγές στο αφορολόγητο και το ΕΤΑΚ

Αλλαγές στο αφορολόγητο και το ΕΤΑΚ
4 Φεβρουαρίου, 2009

Αλλαγές στο αφορολόγητο και το ΕΤΑΚ

Την επαναφορά του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αλλαγές στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) αναμένεται να αποφασίσει το «οικονομικό διευθυντήριο», που συνεδριάζει την Πέμπτη. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση από τον υπουργό Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, ο οποίος παράλληλα θα εξειδικεύσει και τα μέτρα περικοπής δαπανών του Προγράμματος Σταθερότητας, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν. Αλλαγές στα φορολογικά Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 10.500 ευρώ για περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο. Η επαναφορά του αφορολόγητου αναμένεται να συνοδευτεί και με άλλα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων, όπως το ενδεχόμενο να παραταθούν κατά 11 έως 27 ημέρες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών. Όσον αφορά στο ΕΤΑΚ, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου, ώστε να διορθωθούν λάθη που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του φέτος, και να απαλλάξει από φορολογικά βάρη τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

1. Την εφαρμογή του ισχύοντος αφορολόγητου ποσού των 300.000 ευρώ σε μία κατοικία του φορολογουμένου ανεξάρτητα αν αυτή είναι η κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική.

2. Την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή να μην ισχύει ενιαίος συντελεστής 1 επί τοις χιλίοις όπως ισχύει σήμερα, αλλά να εφαρμόζονται περισσότεροι του ενός με στόχο τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και την ελάφρυνση των μικρών ακινήτων. Δημοσιοποίηση Προγράμματος Σταθερότητας Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011, που περιλαμβάνει δύο σενάρια. Το ένα χαρακτηρίζεται «βασικό» και αναφέρεται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και το άλλο χαρακτηρίζεται «εναλλακτικό» και αναφέρεται σε πιο δυσοίωνες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πέσει κάθετα το 2009 στο 1,1% έναντι 3% που ήταν το 2008, ενώ το εναλλακτικό σενάριο αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,5% το 2009.

Πριν από ενάμιση μόλις μήνα η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% χαρακτηριζόταν «εφιαλτικό σενάριο», ωστόσο σήμερα το σενάριο αυτό αναφέρεται ως βασικό

Σχόλια