Η πολιτική επιλογή ουσίας για το ΟΣΔΕ, και οι 80 παραπομπές στη δικαιοσύνη για νόθο εθνικό απόθεμα

Η πολιτική επιλογή ουσίας για το ΟΣΔΕ, και οι 80 παραπομπές στη δικαιοσύνη για νόθο εθνικό απόθεμα
16 Ιουνίου, 2022

Η πολιτική επιλογή ουσίας για το ΟΣΔΕ, και οι 80 παραπομπές στη δικαιοσύνη για νόθο εθνικό απόθεμα

Σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης σε ό,τι αφορά τα θέματα του αγροτικού χώρου, αναμένεται να εξελιχθεί το προσεχές διάστημα και μέχρι τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και να γίνουν, η υπόθεση διαχείρισης των βοσκοτόπων και τα «πλαστά» δικαιώματα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, από το εθνικό απόθεμα, στη βάση μιας υπόγειας όσο και λαθραίας διαδρομής.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα να ερευνά σε βάθος τις επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από το εθνικό απόθεμα σε 80 ονόματα τα οποία δηλώνουν βοσκοτόπια χωρίς ζώα, όπως και για έναν υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που φέρεται εμπλεκόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Οικονομικό Έγκλημα μετά από  δύο εντολές του Ευρωπαίου Εισαγγελέα τον Μάρτιο του 2022, που έφθασαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022, διερευνά, πώς οι 80 έγιναν κάτοχοι μέσω εικονικών ενοικιαστηρίων και Ε9 πάνω από 20.000 στρεμμάτων για να εισπράξουν εθνικό απόθεμα και άλλες επιδοτήσεις από το 2018 και μετά. Κύριο σημείο της έρευνας αποτελεί ποιος από τους φορείς υποβοήθησης υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή εσωτερικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν κάτοχος και έδωσε την πληροφορία για τις ελεύθερες εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων στην Καστοριά, την Φλώρινα, την Κοζάνη, την  Άνδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Ανάφη, την Κοζάνη, την Ίο, την Νάξο, την Πάρο, την Χίο, την Κάλυμνο, την Κω, κ.α. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την υπόθεση εξετάζεται και ζητούνται στοιχεία για τον ρόλο ενός υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μια και κάποιες αιτήσεις ΟΣΔΕ  των 500- 700 στρεμμάτων βοσκοτόπων χωρίς ζώα υποβλήθηκαν on line  απευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, δηλώνει αποφασισμένος να μην υπογράψει καμιά απόφαση πληρωμής ενισχύσεων από το εθνικό απόθεμα, στέλνοντας πίσω για περαιτέρω έλεγχο τις 2.500 περιπτώσεις που αφορούν σε εγκρίσεις με ανάλογο περιεχόμενο, δηλαδή βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Agronews, o υπουργός επιστρέφει στους ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ όλους τους φακέλους που αφορούν ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα για το 2021, ζητώντας να μάθει περισσότερα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων εκτάσεων (συνήθως βουνοπλαγιές με θαμνώδη και ξυλώδη βλάστηση) και συγκεκριμένα, αν οι παρέχοντες τελευταία ενοικιαστήρια στους αιτούντες εθνικό απόθεμα, τις είχαν δηλωμένες στο Ε9 την τελευταία 5ετία. Λέγεται μάλιστα, ότι ο υπουργός έχει αποσπάσει επ’ αυτού τη διαβεβαίωση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, έτσι ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατό οι σχετικές απαντήσεις.

Αυτό το οποίο καθίσταται σαφές είναι ότι ο κ. Γεωργαντάς δεν θα θελήσει σε καμιά περίπτωση να «βάψει τα χέρια του» με τις κάλπικες ενισχύσεις από το εθνικό απόθεμα. Αντίθετα δείχνει αποφασισμένος να αποκαλύψει πλήρως την απάτη που είχε στηθεί, με άξονα την λεγόμενη «δυναστεία του ΟΣΔΕ» και η οποία οδηγεί τώρα τη χώρα μας σε νέους καταλογισμούς, ύψους 180 εκατ. ευρώ (βλέπε Agrenda 10 Ιουνίου και Agronews).

Η ξεκάθαρη στάση Γεωργαντά απαντά με σαφήνεια και στις «περικοκλάδες» του προκατόχου του, Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος με ανακοίνωσή του προ ημερών, προσπάθησε να θολώσει τα νερά και να σβήσει τις ευθύνες του για την μη αξιοποίηση επί των ημερών του του Κανονισμού Omnibus του 2017 για τα βοσκοτόπια.

 

ΠΗΓΗ

Σχόλια