Ρομπότ ακριβείας με οδηγό ένα λέιζερ

Ρομπότ ακριβείας με οδηγό ένα λέιζερ
28 Απριλίου, 2016

Ρομπότ ακριβείας με οδηγό ένα λέιζερ

Η ρομποτική πλατφόρμα έχει 20 μέτρα μήκος, 6 μέτρα πλάτος και 5 μέτρα ύψος. Ένα λέιζερ βοηθά στη συνεχή παρακολούθηση της θέσης του ρομπότ και το οδηγεί στην κίνησή του. Οι ακτίνες του λέιζερ σκανάρουν το περιβάλλον 1000 φορές το δευτερόλεπτο, για να πετύχουν την ύψιστη ακρίβεια.

«Τα κλασικά μηχανήματα βασίζουν την ακρίβειά τους σε μηχανικά συστήματα. Οπότε όταν αλλάζει η θερμοκρασία, για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι πολύ εύκολο να κάνουν λάθη.

Και όσο μεγαλύτερα είναι αυτά τα μηχανήματα, τόσο περισσότερα λάθη μπορούν να κάνουν. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε στη δική μας περίπτωση είναι να αντικαταστήσουμε τα μηχανικά μέρη με λέιζερ.

Μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο, που βρίσκεται ακριβώς η μηχανή και να διορθώσουμε επίσης σε πραγματικό χρόνο τη θέση του ρομπότ» τόνισε ο Χοσέ Αντόνιο Ντιέστε, μηχανικός συστημάτων. Η ακρίβεια που έχει το ρομπότ, μας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούμε σε πολύ δύσκολες αποστολές και σύνθετες εργασίες σε μεγάλες επιφάνειες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τα εργοστάσια του μέλλοντος.

«Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε εργασίες ακρίβειας που έχουν να κάνουν με το σκάψιμο και την επεξεργασία, που είναι οι πιο απαιτητικές εργασίες από θέμα ακρίβειας.

Ενέχουν τον κίνδυνο να υπάρξουν πολλά λάθη. Αλλά πλέον μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες εφαρμογές: στη συγκόλληση ή στο κόψιμο με λέιζερ για παράδειγμα.

Τώρα προσπαθούμε να μετατρέψουμε όλο το σύστημα σε έναν τεράστιο, τρισδιάστατο εκτυπωτή για μεταλλικά αλλά και για άλλα βιομηχανικά μέρη» εξήγησε ο Χοσέ Αντόνιο Ντιέστε.

Η συγκεκριμένη ρομποτική πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς, όπως οι κατασκευές πλοίων και κτιρίων, η αεροναυπηγική και η αεροδιαστημική.

Σχόλια